Види покрівельних матеріалів

Як серед різноманіття покрівельних матеріалів вибрати той, який би на 100% личив вашому будинку, захищав і прикрашав його?

Покрівля - це не тільки захист будинку від опадів і вітру, але і важлива частина його архітектури, яка може задати стиль будови, прикрасити його і облагородити. Сьогодні на будівельному ринку представлено безліч покрівельних матеріалів, різноманітних за технічними характеристиками і зовнішнім виглядом. Покрівельний сланець, бітумні гонти, полікарбонат, профнастил, фальцева покрівля, шифер, різноманітні види черепиці: гнучка, керамічна, композитна, металочерепиця ... Як серед цього різноманіття вибрати матеріал, який би на 100% підходив вашому будинку, захищав і прикрашав його? Відповіді на ці питання - у нашому огляді покрівельних матеріалів.

Композитна металочерепиця - це багатошаровий покрівельний матеріал, основа якого складається з сталевого листа, покритого алюмоцинковим сплавом, що захищає сталь від корозії. Зовнішня сторона композитної покрівлі вкрита гранулами з натурального каменю, за рахунок чого створюється презентабельний вигляд і особливий шик покриття. Завдяки якісній структурі, даху з композитної металочерепиці не страшні ні рясні дощі, ні сніг, ні град, ні вітер - вона витримає будь-які опади, зберігши свій зовнішній вигляд і надійність. Але, перевагою такого виду покрівлі є не тільки практичність, але і зовнішні характеристики. Якщо перед будівельником стоїть завдання зробити покрівлю не тільки надійною, але і красивою - можна сміливо вибирати композитну металочерепицю. Вона відрізняється великою кількістю цікавих колірних рішень і форм, що дозволяє відмінно вписати її в дизайн будинку будь-якого рівня, класу і складності. Дуже часто композитну металочерепицю використовують для реставрації та покриття архітектурних пам'ятників, імітації старовинної глиняній покрівлі, а також, щоб внести родзинку в дизайн екстер'єру. Даний вид покрівлі можна монтувати на дахах з великими кутами нахилу і з великою кількістю зовнішнього декору. Термін експлуатації композитної металочерепиці становить 40-50 років.

Плюси: естетичність, практичність, довговічність, екологічність, звукоізоляція, простота монтажу, можливість використання матеріалу на нестандартних конструкціях, висока стійкість до ультрафіолетових променів (вигоряння), атмосферних опадів і зміні температур, пожежостійкість.

Мінуси: Висока вартість, теплопровідність, паронепроникність (щоб уникнути цього, необхідно встановити в будинку хорошу систему вентиляції).

Металочерепиця - це легка, практична, зручна в монтажі і надійна в експлуатації покрівля, яка виготовляється з оцинкованої сталі з двостороннім полімерним захисним покриттям. Основою металочерепиці є гарячекатаний оцинкований лист (0,4 - 0,5 мм завтовшки), який проходить процес пасивації, грунтовки і покриття кольоровим полімерним шаром, що надає покрівлі колір і захищає її від корозії. Листи формуються під профіль натуральної черепиці та дозволяють надати даху вишуканий вигляд старовинного черепичного покриття за відносно помірний бюджет.

Металочерепичний дах витримує як великі морози, так і виснажливу спеку і прекрасно адаптується до різких змін температури. Поверхня даної покрівлі запобігає скупченню будь-якого виду опадів.

Плюси: простота монтажу, тривалий термін служби, легкість, екологічність, стійкість до зміни температур, пожежостійкість, конкурентоспроможна ціна, багата кольорова гамма матеріалу і різноманітність профілів, можливість швидкого сходження опадів (завдяки гладкості покрівлі), невелика вага.

Мінуси: висока звукопровідність (щоб усунути, необхідно поставити звукоізоляцію), висока витрата будівельного матеріалу при монтажі даху складної конструкції, можливість поступового вигорання матеріалу, схильність подряпин, висока теплопровідність, необхідність влаштування громовідводу.

Керамічна черепиця - натуральне покрівельне покриття, яке виготовляється шляхом формування глиняної маси, подальшого її сушіння і випалу в печах при температурі близько 1000 градусів. Керамічна черепиця відома з давніх часів, але і зараз вона не втратила своєї популярності, наприклад, в центральній і західній Європі більше 80% будівель покрито керамічною черепицею. Даний вид покрівлі цінується за натуральність, красу і практичність. Глиняна черепиця здатна з гідністю витримати зміну сезонів: спеку, холод, вітер, рясні опади. Під дахом з цього покрівельного матеріалу взимку буде тепло, а в літні місяці - прохолодно. Завдяки натуральності даної черепиці та способу її укладання, при якій залишаються зазори між покрівлею і будівельною частиною конструкції, дах може «дихати», що сприяє комфортному життю в будинку.

Довговічність керамічної черепиці перевірена віками - це покриття може прослужити більше ста років, залишаючись таким же солідним, багатим і аристократичним. Натуральна керамічна покрівля здатна надати будинку особливу елегантність і додати родзинку в його архітектуру. Керамічна черепиця використовується для облицювання дахів з нахилом від 20 до 60 градусів. Якщо дах має нахил менше 16 градусів, краще робити облицювання з суцільного настилу.

Плюси: відмінні декоративні якості, високий термін служби, вогнестійкість, висока тепло- і звукоізоляція, натуральність, екологічність, надійність, міцність, стійкість до корозії, низьке водопоглинання, стійкість до перепадів температур, мінімальні відходи; з плином часу черепиця не втрачає своєї краси.

Мінуси: велика маса (40-60 кг на квадратний метр), дорожнеча, трудомісткість і складність монтажу, обмежена колірна гамма, крихкість.

Цементно-піщана черепиця

У деякому роді її можна вважати аналогом керамічної черепиці. Ці два матеріали на даху виглядають практично ідентично, і можуть бути помітні лише фахівцем. По своїй міцності і практичності цементно-піщана черепиця анітрохи не поступається керамічному виду покриття, і лише трохи відрізняється від нього своїми декоративними властивостями. Якщо ви шанувальник натуральних і потужних покриттів, можете сміливо вибирати цементно-піщану черепицю - вона екологічна, зносостійка і довговічна. Термін служби даної покрівлі становить більше ста років.

Виготовляється цементно-піщана черепиця з піску, цементу і води. Одержаний розчин сушиться і в процесі чого твердне. На кінцевому етапі виробництва в цементно-піщану черепицю додається барвник, за рахунок чого покрівля набуває певний колір. Завдяки такому підбору складових і технології виробництва, даний матеріал виходить неймовірно міцним, і по своїй міцності переважає навіть над бетоном. Сьогодні найбільш популярними видами такої черепиці є: хвиляста, плоска і жолобоподібна. Дах з цементно-піщаної черепиці здатний витримати навіть ураганні вітри, уберегти будинок від рясних опадів і вологи. Область її застосування досить широка. Вона може використовуватися на висотних, одноповерхових, кам'яних, дерев'яних будинках та інших видах будівель.

Плюси: широка кольорова гамма (на відміну від керамічної черепиці), висока міцність, стійкість до температурних перепадів (витримує від - 60 до + 120 градусів Цельсія), низька теплопровідність, добре гасить шум дощу і вітру, стійкість до впливу ультрафіолету, кислот, лугів і т.д., пожежна безпека, довговічність.

Мінуси: порівняно велика маса (20-30 кг на квадратний метр), трудомісткість монтажу, крихкість.

Фальцева покрівля - це покрівельне покриття, яке виготовляється з міді, алюмінію, оцинкованої або листової сталі, або ж з кольорових металів. Фальцевою покрівля названа через те, що листи покриття (картини) з'єднуються між собою за допомогою певного виду шва - фальцю. Даний вид облицювання найчастіше влаштовується по латах з кроком в 25 см або по суцільній підставі. Фахівці по покрівельних роботах рекомендують робити ухил покриття фальцю не менше 14 градусів. Якщо ж нахил планується бути меншим, необхідно використовувати суцільну підставу і подвійний фальц, ущільнений герметиком. Закочувати фальцеву покрівлю можна за допомогою спеціальних інструментів вручну. Але, щоб покриття було більш якісним, а робота більш продуктивною, фахівці рекомендують користуватися сучасним електромеханічним закочувальним  пристроєм. Монтаж даної покрівлі повинен здійснюватися професіоналами, які будуть стежити за нормальним режимом температурної вологості і іншими вимогами. Помилки в монтажі можуть привести до передчасної корозії і деформації.

Плюси: щільність покриття, стійкість до корозії, невисоке навантаження на несучу конструкцію (вага від 3,5 до 7 кг на 1 квадратний метр), стійкість до займання, гладка поверхня, що забезпечує швидке стікання опадів і осушення.

Мінуси: трудомісткість в монтажі (займатися облицюванням повинні висококваліфіковані монтажники), невисокі естетичні якості, низька шумоізоляція; має тенденцію зберігати статичну електрику (її необхідно обладнати заземленням).

Сланцева покрівля виготовляється з натурального природнього матеріалу сланцю, який з давніх часів використовували для проведення покрівельних робіт. Цей вид покрівлі можна назвати по-справжньому елітним і аристократичним. За допомогою нього створювалися дахи таких архітектурних шедеврів як Англійський Тауер, Лувр, Букінгемський палац і інші знамениті будівлі. Використовуючи сланець, можна втілити найсміливіші задуми дизайнера, які зроблять екстер'єр будинку неперевершеним. Поряд з відмінними зовнішніми характеристиками, сланцева покрівля тримає одне з перших місць  по міцності, зносостійкості, довговічності. Дах, покритий сланцем, зберігши свій вигляд, може простояти близько 200 років (!).

Як же виготовляється цей чудо-матеріал? Сланцева покрівля проводиться методом відколу шматків гірської породи, з подальшою обробкою кожного відколу. Природна розшарованість матеріалу забезпечує таку високу довговічність і міцність. Ні бурі, ні рясні опади, ані спека, ні холод не стануть на заваді сланцевої покрівлі.

Плюси: елітність, довговічність, безшумність, висока стійкість до температурних перепадів, пожежостійкість, екологічність, натуральність.

Мінуси: обмежена колірна гамма, велика вага, складність монтажу, крихкість (при укладанні бій матеріалу складає 15-20%), дорожнеча.

Бітумна черепиця (гнучка, м'яка) являє собою багатошаровий покрівельний матеріал, до складу якого входить СБС-модифікований бітум, кольорова мінеральна крихта і скловолокно.

Сьогодні гнучка черепиця є одним з найбільш затребуваних і поширених покрівельних матеріалів, завдяки своїй практичності, економічності, зносостійкості і легкості. Вона може служити відмінним покриттям для будь-якого виду дахів, в тому числі для похилих, зі складними поверхнями, хребтами, мансардними вікнами і т. і. Завдяки своїй еластичності бітумна черепиця здатна покрити поверхню щільним, непроникним шаром, перекривши доступ вологи та опадів.

Це покриття відмінно переносить як морози, так і спеку, стійке до корозії, усадкам і руху покрівельної конструкції. Зробивши покрівлю з м'якої черепиці, можна не турбуватися про настирливий шум дощу, граду та сильних поривів вітру - завдяки своїй м'якості вона здатна поглинати зовнішній шум. Ще однією перевагою гнучкої черепиці є її економічність. Навіть на найскладніших видах покрівлі її відходи після монтажу складають близько 5%.

Бітумна черепиця також цікава і з архітектурної точки зору - вона здатна надати будинку красивий, багатий і стильний вигляд. Сьогодні м'яка покрівля представлена ​​широким асортиментом, який може задовольнити потреби навіть самого вибагливого і вимогливого дизайнера. Сучасна бітумна черепиця має безліч колірних відтінків і форм (шестикутника, хвилі, бджолиних сот, прямокутників). Відмінною рисою багатьох фігурних плиток черепиці є ефект «переливання» і «багатокольоровості», що дає можливість створювати на покрівлі дуже вишукані і красиві ефекти.

Навіть через багато років, бітумна черепиця збереже презентабельний вигляд, так як гранули бітумних гонтів ретельно фарбуються зсередини. Термін експлуатації м'якої покрівлі - 25-30 років, але вона може прослужити набагато довше при регулярному і нескладному догляді. Потрібно кілька разів на рік оглядати дах і при необхідності знімати з неї сміття і впале листя.

Плюси: Простота монтажу, можливість застосування на багатьох видах скатних дахів і дахів складної конфігурації, широка кольорова гама, безшумність, висока теплоізоляція, невелика вага, низький відсоток відходів, простота ремонту, невисока вартість.

Мінуси: схильність до появи цвілі і грибка, необхідність використання вологостійкої плити,

що може збільшити вартість покриття.

Дата: 2 червня 2013
×
Форма замовлення
×
Зворотній дзвінок